Us deixo uns climogrames per tal que acabeu de dominar el tema. Cal que els classifiqueu en el clima que els toca i digueu quines dades us fan prendre aquesta decisió. No cal que feu tot el comentari, però mireu d'encertar-ho de forma argumentada.
Els sis primers a respondre correctament teniu 1 PUNT MÉS A L'EXAMEN.
CLIMA 1
CLIMA 2
CLIMA 3
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
8 comentaris:
El primer climograma conté les temperatures en l’eix vertical Esquerra, de 10 en 10 graus centígrads i en la columna de la dreta les precipitacions de 20 en 20 mil·límetres.
Anàlisi de les precipitacions:
El total de precipitacions anuals és de 1008mm, per tant són molt abundants, això significa que serà un clima de muntanya o canari.
La distribució estacional veiem que plou sobretot a l’hivern, al desembre i al gener, encara que durant la tardor i també plou bastant, per tant el situem cap a l’Atlàntic. La distribució és regular, ja que només el mes de juliol és de 30mm.
Anàlisis de les temperatures:
La mitjana anual és temperada, ja que és de 14,40. L’amplitud tèrmica anual és molt baixa, ja que és de 8,8.
Segons totes aquestes dades, el podem situar com a clima canari, amb influència de l’Atlàntic. Per tant es troba en una de les Illes Canàries.
Segon:
Anàlisi de les precipitacions:
El total de precipitacions anuals és d’uns 1300mm, per tant serà d’un clima de muntanya o atlàntic. En la distribució estacional veiem que plou sobretot a la tardor i l’hivern, i és regular.
Anàlisi de les temperatures:
La mitjana anual és baixa, ja que és d’uns 8 graus. Hi veiem que en el mes de gener les temperatures baixen una mica més del 0, per tant podem deduir que es tracta d’una zona de muntanya.
És plujós i de muntanya, per tant el podem situar en alguna zona dels Pirineus, com per exemple Andorra o al nord de Navarra.
Tercer:
Anàlisi de les precipitacions:
El total de precipitacions anuals és escasses, per tant serà del mediterrani interior o litoral.
La distribució estacional és irregular, ja que té tres mesos amb menys de 30mm, el juny, juliol i agost. I trobem un màxim de precipitacions en el mes d’octubre.
Anàlisi de les temperatures:
La mitjana anual és de 17,83 graus, per tant és alta. L’amplitud tèrmica anual és mitjana, de 14 graus, per tant es tractaria d’una zona del litoral mediterrani.
En la distribució al llarg de l’any veiem estius calorosos i hiverns suaus.
Té quatre mesos àrids, de sequera. És un domini és sec, per tant mediterrani, i segons la oscil·lació (14 graus) és mediterrani costaner.
Amb totes aquestes dades, aquest climograma el podríem situar per exemple en alguna zona costanera de València.
CLIMOGRAMA 1
En aquest climograma podem observar que l'eix esquerra hi ha representat la temperatura de deu en deu graus centígrats (línea). En canvi, a la dreta trobem les precipitacions de vint en vint milímetres (barres).
La mitjana de precipitacions anual és de 1008 mm. Per tant, el total de les precipitacions anuals és bastant abundant, ja que és més de 800 mm.
Observem que les precipitacions es donen sobretot a l’hivern (desembre, gener) encara que durant la tardor també plou bastant. La distribució és regular, ja que només el mes de juliol és de 30mm
L'amplitud tèrmica anual és molt baixa, amb una diferència, que se situa en meny de 8ºC. La mitjana anual és temperada, ja que situa al voltant de 14,40mm.
Si fem referència a dues estacions de l'any, hivern i estiu, observem: els messos d'hivern i d'estiu les temperatures són molt suaus. ja que no baixen els 10ºC.
Majoritàriament, quasi tots els messos superen l'aridessa. Hi ha dos messos que es situen a baix de la linea i per tant el messos arrids són el juliol i l'agost.
Del dominni climàtic es pot dir que és sec (aridesa llarga ): clima maditerani o subdesértic o canari.
La zona que s'aproxima aquest clima està molt aprop del oceà Atlàntic, i pot ser les Illes Canàries.
El clima en les Illes pot ser temperat i humit o bé molt sec. En general és ocèanic i tropical, amb temperatures suaus.
CLIMOGRAMA 2
En aquest climograma podem observar que l'eix esquerra hi ha representat la temperatura de deu en deu graus (línea). En canvi, a la dreta trobem les precipitacions en vint en vint milímetres (barres).
La mitjana de precipitacions és de 1300 mm. Per tant, el total de les precipitacions anuals abundant.
L'amplitud tèrmica anual és baixa, amb una diferència, que se situa entre els 8 i 12 ºC.
Si fem referència a dues estacions de l'any, hivern i estiu, observem: els messos d'hivern les temperatures són baixes, arriben els 0ºC. Per altra banda, l'estiu, mostra unes temperatures mes suaus en comparacio l'hivern.
Majoritàriament, quasi tots els messos superen l'aridessa. Hi ha un mes que es situa de baix de la linea i per tant el mes arid és l'agost.
Per concluir aquest climograma, podem resumir el clima d'aquesta zona dient que al voltant hi ha moltes muntanyes, ja que trobem plujes a la primavera, a la tardor, i l'hivern. I el clima es bastant baix, sobretot a l'hivern.
La zona que s'aproxima aquest clima es pot situar al nord d'espanya. Com per exemple els Pirineus. Amb unes temperatures molt baixes i amb precipitacions elevades.
CLIMOGRAMA 3
En aquest climograma podem observar que l'eix esquerra hi ha representat la temperatura de deu en deu graus (línea). En canvi, a la dreta trobem les precipitacions en vint en vint milímetres (barres).
La mitjana de precipitacions és de 453 mm. Per tant, el total de les precipitacions anuals són escasses, ja que es situa entre 300 i 800 mm.
La distribució estacional es bastant irregular. El juny, juliol i agost es mostra unes precipitacions menors als 30mm. I en canvi, a la tardor, com l'octubre, hi ha un màxim.
L'amplitud tèrmica anual és mitjana, ja que la diferència, es troba entre els 12 i els 16ºC.
Si fem referència a dues estacions de l'any, hivern i estiu, observem: els messos d'hivern i els d'estiu mostren unes temperatures mitjanes, i alguns messos d'estiu bastant altes.
Majoritàriament, hi ha quatre messos que no superen l'aridessa: maig, juny, juliol i agost.
El domini climàtic és sec, amb meny de 800 mm. Per tant, és un clima mediterrani.
La zona que s'aproxima aquest clima està aprop del mar maditerrani i podrim situar-lo a la cumunitat de Murcia o alguna provincia d'Andalusia. Amb hiverns suaus i estius molt caloròsos. Poques precipitacions durant l'any, i només es veuen les precipitacions tardorenques.
CLIMOGRAMA 1
Les precipitacions totals són de 1008mm, per tant les precipitacions són abundants. La temperatura mitjana al llarg de l'any és de 14,4º (temperades). Hi ha 2 mesos àrids. L'oscil·lació tèrmica és força baixa, amb això podem deduïr que es troba a prop del mar(molta infuluència del mar).Gràcies a les abundants precipitacions el col·locariém a la zona nord de la península. Seria un clima oceànic. Les Illes Canàries és il·lògic que sigui per aquestes precipitacions. També podem deduïr que es oceànic per la dinàmica creixent de les precipitacions a l'hivern. Jo diria que es podria trobar a Galícia, a una ciutat vora el mar com la Coruña.
CLIMOGRAMA 2.
Les precipitacions anuals són aproximadament d'uns 1270mm, per tant són abundants. La temperatura mitjana és difícil de calcular però observant la línia de temperatures veiem com la màxima són 10 graus i la mínima 0 graus, també observem com els primers mesos les temperatures són practicament de 0-2 graus. L'oscil·lació tèrmica per tant es mitjana 10ª (tirant a baixa). Aquest climograma el situaria en el domini mediterrani d'interior per les seves pluges a tardor i primavera (i descendents a l'hivern). Dedueixo que amb aquestes temperatura es deu situar en una zona amb certa altitud pero no molt excesiva (entre 1.500 i 1.800 metres), ja que si no les pluges es centrarien sobretot als mesos d'estiu. Podria situarse per el sistema central.(algun port de la comunitat de Madrid
CLIMOGRAMA 3.
Les precipitacions són escasses (453mm). Temperatura mitjana temperada tirant a elevada 17,83ª. (elevada gaire bé podriem dir, casi arriba a 18ª). L'oscil·lació tèrmica és de 14 graus (oscil·lació mitjana). Les precipitacions es centren a la tardor i van disminuint al llarg de l'hiverns, per tant és un clima mediterrani i costaner (per la poca variació tèrmica). El podríem situar a Murcia, però descarto aquesta ciutat perquè llavors les precipitacions serien encara menors. Definitivament pot tractar-se de València o alguna ciutat de la comunitat Valenciana. (Castelló de la Plana...)
Es tracta d’uns climogrames on es troben representades les temperatures a l’eix vertical esquerra, en fragments de deu en deu graus centígrads, amb un diagrama lineal, i les precipitacions a l’eix vertical dret en fragments de vint en vint mil·límetres, amb diagrama de barres. Observem que el valor de les precipitacions és el valor doble de les temperatures, cosa que ens permet calcular la sequera.
CLIMOGRAMA 1:
Les precipitacions totals són abundants, ja que la mitjana de precipitacions anuals és de 1008 mm. Les precipitacions es donen durant tot l’any amb menys intensitat a l’estiu, però sobretot durant l’hivern, amb uns màxims al desembre i al gener, i uns mínims al juliol. Observem una aridesa durant els mesos de juliol i agost.
El domini climàtic és plujós ja que les precipitacions estan per sobre dels 800 mm. Pel que fa a la oscil·lació tèrmica anual trobem que es molt baixa, ja que esta per sota dels 15 graus, concretament és de 9 graus, per tant, podem dir que es un clima oceànic ja que està influenciat pel mar.
Amb això podem situar aquest clima a un lloc proper al Atlàntic com per exemple Vigo, ja que és un clima oceànic, amb unes temperatures suaus i moderades.
CLIMOGRAMA 2:
Les precipitacions totals són abundants, ja que la mitjana de precipitacions anuals és de 1327 mm aproximadament. Les precipitacions es donen durant tot l’any amb molt poca intensitat a l’estiu. Trobem irregularitat en les precipitacions, amb uns màxims al novembre i al desembre, i uns mínims al juliol i a l’agost. Observem que nomes hi ha un mes àrid que és agost amb unes precipitacions de 30mm.
El que destaca de les temperatures és que majoritàriament a l’hivern estan al voltant dels 0 graus, ascendint a mida que arriba l’estiu i baixant a mida que aquest s’acaba.
El domini climàtic és plujós ja que les precipitacions estan per sobre dels 800 mm. Pel que fa a la oscil·lació tèrmica anual trobem que supera els 15 graus, concretament és de 17 graus, per tant, podem dir que es un clima mediterrani interior.
Amb això podem situar aquest clima a l’interior de la península com per exemple Madrid, ja que els estius i els hiverns són bastant frescos.
CLIMOGRAMA 3:
Les precipitacions totals són escasses, ja que la mitjana de precipitacions anuals és de 453 mm aproximadament. Les precipitacions es donen regularment durant tot l’any excepte l’estiu que les precipitacions són molt més escasses. Trobem uns màxims a l’octubre amb unes precipitacions destacades de la resta de mesos de 75 mm, i uns mínims al juliol amb unes precipitacions de 11 mm. Observem una gran aridesa, on els mesos de maig , juny, juliol i agost estan per sota de la línia del diagrama lineal.
Les temperatures són mitjanament regulars, on a l’estiu presenten 27 graus i durant l’hivern es mantenen al voltant dels 12 graus.
El domini climàtic és sec ja que presenta aridesa estival y les precipitacions estan per sota dels 600 mm. Pel que fa a la oscil·lació tèrmica anual trobem que supera els 15 graus, concretament és de 17,83 graus, per tant, podem dir que es un clima mediterrani costaner.
Amb això podem situar aquest clima a l’exterior de la península, situat a la zona de la mediterrània, com per exemple València o Múrcia, ja que els estius són bastant calorosos i els hiverns són suaus.
Rectifico el climograma 1:
El primer climograma conté les temperatures en l’eix vertical Esquerra, de 10 en 10 graus centígrads i en la columna de la dreta les precipitacions de 20 en 20 mil·límetres.
Anàlisi de les precipitacions:
El total de precipitacions anuals és de 1008mm, per tant són molt abundants
La distribució estacional veiem que plou sobretot a l’hivern, al desembre i al gener, encara que durant la tardor i també plou bastant, per tant el situem cap a l’Atlàntic, ja que téinfluència d'un mar potent. La distribució és regular, ja que només el mes de juliol és de 30mm.
Anàlisis de les temperatures:
La mitjana anual és temperada, ja que és de 14,40. L’amplitud tèrmica anual és molt baixa, ja que és de 8,8.
Segons totes aquestes dades, el podem situar com a clima canari, amb influència de l’Atlàntic i al nord de la península. Per tant el pode situar a Galícia.
RECTIFICACIÓ DELS CLIMOGRAMES
Alhora de analitzar els climogrames he tingut erros i per això ara els rectifico:
- PRIMER CLIMOGRAMA: Pertany a un clima oceànic proper a l'oceà Atlàntic. Les temperatures són molt baixes i per tant el podríem situar en alguna comunitat autònoma del nord oest d'Espanya. Com podria ser Galícia.
- SEGON CLIMOGRAMA: Pertany a una zona propera al nord de la península. Aquesta podria ser propera a la muntanya. Si el classifiquem en una zona propera podria ser els Pirineus. Com ja havia posat anteriorment.
- TERCER CLIMOGRAMA: Pertany a una zona del mediterrània, amb unes temperatures elevades. Com ja he classificat abans podria pertànyer a una zona propera a Murcià o a València.
CLIMOGRAMA 1:
Aquest climograma el podríem situar a la zona de Galícia, aproximadament en A Coruña.
Les característiques que m'han ajudat a saber-ho són les següents:
Com es pot observar, les temperatures són abundants, i els mesos que més plou és a l'hivern, haguent dos mesos d'aridesa que són el juliol i l'agost. Això situa el climograma a una zona de l'oest. La mitjana de les temperatures no és gaire alta, per això el situem al nord. L'oscil·lació tèrmica varia aproximadament entre 5 i 10 graus, fet que situa aquest climograma a prop del mar.
Climograma 2:
Es tracta d'una zona central, que podria ser Àvila, el motiu pel qual descarto la ciutat de Madrid es perquè en aquesta hi han mes mesos d'aridesa, i les precipitacions són menys abundants. El fet que hem fa situar aquest climograma en una zona central és perquè les temperatures són baixes, i la oscil·lació tèrmica esta entre 15 i 20 graus, fet que fa que estigui lluny de la costa. A part les plujes es situen a la primavera i l'hivern, amb només un mes d'aridesa que és l'agost. Les plujes són abundants en aquests mesos, i ens fa situar aquest climograma en una zona central més cap a l'oest.
Climograma 3:
Aquest climograma es tracta d'una zona com la de Castelló, situat a València. Les temperatures són elevades, i l'oscil·lació tèrmica no es gaire gran, per tant situa el climograma en un lloc de costa mediterrania, i no al nord. Les plujes són escases, pluguent a la tardor bastant, i amb quatre mesos d'aridesa. Això ens fa situar el climograma a l'est. Per tant podriem dir que es tracta d'un clima de Castelló.
Les respostes correctes són:
1.- La Coruña
2.- Puerto de Navacerrada
3.- València
El segon té la característica de les baixes temperatures i abundants precipitacions provocades per l'alçada. Es podria comentar que poden ser en forma de neu.
Enhorabona als qui l'heu encertat!
Publica un comentari a l'entrada